Što je kolagen?

Kolagen je esencijalni protein koji čini primarnu komponentu vezivnog tkiva kod ljudi, kao što su koža, tetive, ligamenti i kosti. Kolagen predstavlja jednu trećinu proteina koji se nalaze u koži i drugim tkivima sisavaca. Zajedno s elastinom i keratinom, kolagen je dio vlaknastog strukturnog materijala koji se nalazi u koži, kostima, tetivama, hrskavici, krvnim žilama, sluznici crijeva i drugim mjestima u tijelu. Najčešće se kolagen povezuje s mladolikošću kože, ali također igra ulogu u zdravlju zglobova i probavi. Više od samo pomoći vašoj koži da izgleda bolje, studije pokazuju da uzimanje kolagena ima i druge prednosti. Osobe s osteoartritisom mogu osjetiti ublažavanje boli kada uzimaju suplemente kolagena; možda čak mogu smanjiti upotrebu lijekova protiv bolova.

Zašto vam je potreban kolagen?

Vaše tijelo prirodno proizvodi kolagen, ali proizvodnja se usporava kako starite. Pijenje puno vode, dobro jedenje i dovoljno sna važni su za održavanje zdrave kože, ali i dodavanje prirodnog dodatka poput kolagena vašoj prehrani. Kolagen sadrži aminokiseline koje pomažu vašem tijelu da proizvodi nove stanice kože; stoga može pomoći u smanjenju finih linija i bora. Također čini kožu debljom i popunjava praznine između mišićnih vlakana, što dovodi do glađeg tona kože. Suplementi kolagena dostupni su u obliku kapsula ili u bocama spremnim za piće.

Što vaše tijelo radi s kolagenom?

Vaše tijelo ga koristi za formiranje tetiva, ligamenata i mišića, kao i staničnih membrana. Kolagen tvori neku vrstu ljepila koje drži kosti zajedno. Protein također pomaže koži dati snagu i strukturu. I konačno, igra ulogu u zgrušavanju krvi. Budući da su sve ove stvari od presudne važnosti za vaše zdravlje i dobrobit, vaše tijelo prirodno stvara kolagen po potrebi kroz različite procese. Ali postoje trenuci kada biste mogli biti zainteresirani za povećanje razine kolagena zato što je na niskom nivou — ili čak zato što se pokazalo da opada s godinama. Ovdje na scenu stupaju dodaci; možete uzeti oralni dodatak ili nanijeti topikalne kreme kako biste povećali prirodnu opskrbu kože vitaminom C (askorbinska kiselina).

Prednosti kolagena

Vaše tijelo proizvodi najmanje 1000 različitih vrsta proteina koji imaju specifične funkcije. Kolagen je protein koji se nalazi u vašim mišićima, kostima, hrskavici i tetivama. Podržava vaše zglobove i ligamente i pomaže u održavanju zdrave kože. Kako starite ili doživljavate ozljedu ili traumu na tim područjima, vaše tijelo možda neće proizvoditi dovoljno kolagena da ih ispravno popravi. Ako ne unosite dovoljno hranjivih tvari poput vitamina C (koji se nalazi u citrusima), vitamina D (koji ne dobivamo hranom) i lizina (koji se nalazi u grahu i mahunarkama), vaše tijelo može imati problema s proizvodnjom vlastitog kolagena. Uzimanje dodatka prehrani može pomoći u održavanju zdrave mišićne funkcije kako biste se mogli udobno i slobodno kretati kako starite.

Similar Posts